Relevant og vedkommende udsendelse på DR

De tre udsendelser, der har kørt på DR, hvor Arnoldi og Elbæk tager rundt og kommenterer kunst og kultur i udkanten, er for mig en vedkommende og ansporende udsendelse. Arnoldi er lidt en dinosaur og på sin egen overlegne måde, en rigtig dejlig person, der netop fortæller, hvorfor 10 timers marathonmøder, der er som små hop på stedet, slet ikke skaber noget inde bag hans hjerneskal. Mange relevante kommentarer fra ham, som også sætter ting i gang her, når han blandt andet spørger til, hvor mange museer og mindestuer vi mon SKAL have.

Uffe Elbæk, der virker så vedkommende og nærværende, når han fx. snakker med de borgere på Lolland, der har valgt at kæmpe for bevarelse af den store kunstner Richard Winthers sidste sted. Et gammelt plejehjem i Vindeby, som er totalt tømt, for Richards løse ting og hvor kun væggene stadig taler, fordi de er fyldt med billeder. Og hvilke billeder og hvilken maler, der ikke lod sig forføre at af alverdens glimmer og glar. Han sagde nej til at udstille på MOMA og var fokuseret på at lave billeder, der får beskueren til at stille spørgsmål.

Midt i det hele hører vi så om kulturkroner i udkanten, hvor mange midler, hver kommune har stillet til rådighed for at fremme en af de vigtigste værdier i udkanten og derfor kan jeg ikke lade bære med at se på tallene for Thisted Kommune. De viser at Thisted er under landsgennemsnittet for den slags. Hvor vil det være forfriskende, hvis vi kunne få højnet dette til både at være over gennemsnittet og til at kunne lade området med kunstneriske og kulturelle værdier, der igen kan skabe et kulturelt landskab, som er attraktiv at besøge, bo og deltage i.

Vi har gode kunstner i området, vi har godt kunsthistorie i området. Ressourcer, der bare venter oå, at blive brugt og gjort mere synlige!

Se udsendelsen her: http://www.dr.dk/tv/se/udflugt-til-kulturkloeften/udflugt-til-kulturkloeften-3-3#!/

Michael RubyComment