Regelbau 411 - Art Space - premiereudstilling

Som en del af mit virke, er jeg nu medlem af styregruppen bag projektet Regelbau 411 - Art Space ved Oddesund på Thyholm.

Den første udstilling i dette kunstspace for international kunst, åbner på lørdag 15. juli, klokken 10:00 med fernisering, hvor alle interesserede er velkomne...

PRESSETEKST

International kunst indtager bunkerkompleks i Nordvestjylland

Bunker ved Oddesund Nord bliver til udstillingsrum for international lyd-, lys- og videokunst.

I Oddesund i Nordjylland er en lyskasterbunker blevet omdannet til en del af udstillingsrummet ”Regelbau 411 Art Space – video, light & sound”. Kunsten i bunkeren er af international format og der holdes fernisering på den første udstilling med kunstneren Kim Grønborgs værker lørdag 15. juli, klokken 10:00.

De første jordnære tanker om et udstillingsrum i et højt niveau, blev dannet af en gruppe lokale personligheder, da bunkeren Regelbau 411 blev gravet fri og åbnet. Bunkeren åbenbarede et stort, stedbundet potentiale for kunst i kraft af både historie, struktur og beliggenhed.

Med det åbenlyse potentiale, er der nu dannet en styregruppe af energiske mennesker, hvor man finder kunstnere, entrepenører, lodsejere og kulturpersonligheder og denne gruppe har allerede sat den første og meget kompetente udstilling på benene med video- og lydkunstneren Kim Grønborg, der åbner 15. juli, 2017, klokken 10:00 med en fernisering, hvor næstformand i Kultur- og fritidsudvalget i Struer Kommune, Kjeld Graversgaard holder ferniseringstale.

Udstillingens titel er ”What lost elements can be used for?”, hvilket er meget relevant for både stedet og meningen med projektet. Udstillingen er et video- og lydværk i to dele, som arbejder med en udvidet form for landskabsmaleri. Værket er skabt specielt til stedet med udgangspunkt i de fritlagte bunkers ved Regelbau L 411 og det landskab, de er en del af.

Center for skabelse og oplevelse af kunst
Ole Bjørn Petersen, fotograf fra Thyholm, er med i den stærke styregruppe bag projektet, og han ser frem til bunkerens premiere som udstillingsrum.

”Vi har snakket længe om at åbne Regelbau 411 og stille den til rådighed for kunstnere af høj klasse på afgrænsede kunstneriske områder. Den drøm bliver en realitet på lørdag, når vi kan byde offentligheden indenfor i de fantastiske rammer, for at opleve Kim Grønborgs helt nye værk, som er skabt specielt til denne bunker,” siger Ole Bjørn Petersen.

Gruppen bag projektet består, ud over Ole Bjørn Petersen, af billedkunstner og kurator Thomas Wolsing, direktør for kulturinstitutionen Nordvest Safari - Doverodde Købmandsgård, Michael Ruby, vicerektor på Syddansk Musikkonservatorium Martin Gade, lydtekniker Jørgen Lindholm, Holstebro Musikteater, ejer af bunkeren og den nærliggende Sundgården, Tage Kristensen og Per Yde, samt videokunstner Katja Bjørn. Desuden er Struer Kommune involveret gennem Lydens By satsningen.

Til sammen repræsenterer styregruppen et stort netværk inden for forskellige kunstarter og beslægtede brancher og ambitionerne er derfor store.

På sigt er planen at etablere et center for skabelse og oplevelse af video, lyd og lyskunst i og omkring de specielle bygninger med mulighed for Artist in Residence (kunstnerophold) på det nærliggende Sundgården. Projektet skal medvirke til at området ved Oddesund og de mange bunkere, som helhed får et fokuseret kunstnerisk udtryk og dermed formidler en kunstnerisk vinkel på nærområdet Oddesund, Thyholm og Struer og som også bliver en del af en kunstakse, der på flere måder, er under opbygning i Vestjylland.

De fysiske rester af stedets historie
Først skal "Regelbau 411 Art Space" i gang og det sker som skrevet med premiereudstilling af Kim Grønborg. Kim Grønborg er billedkunstner og arbejder multidisciplinært inden for et bredt spekter af medier: Grafik, fotoserier, installation, performance og en række hybridformer.

Han siger om værket:

”Jeg har arbejdet med en slags arkæologisk billeddannelse. Min metode baserer sig på indsamlet foto- og lydmateriale fra nærområdet, som jeg forsøger at katalogisere til en ny mening. Stumper og fragmenter blandes og sammenstilles i filmiske forløb. De collager af lyd og animationer, det resulterer i, bliver en undersøgelse af stedets historie ud fra det fundne. De fysiske rester af stedets historie gør opmærksom på noget, som vi måske helst havde glemt. Er det aktuelt nu? Hvordan forholde sig til det, og har det nogen relevans nu? Realiteter og impulser flyver rundt i vores hukommelse. Vi kan ikke tillade os at glemme de mørke sider af historien, men vi har også mulighed for at bruge rummene i en ny og mere opbyggelig sammenhæng,” siger Kim Grønborg.

Kim Grønborg er stifter af og medarrangør på udstillingsstedet Spanien19C i Århus og medstifter af kunstnergruppen Solkorset i 1986 sammen med Jesper Rasmussen, Marianne Jørgensen og Hans E. Madsen. Han har en lang række udstillinger bag sig og er lige nu sammen med Solkorset aktuel med udstillingen: ’Opløsningstid’ på Kunsthal Aarhus.

Faktuelle info

Udstillingen åbner 15. juli, 2017 klokken 10 med fernisering og slutter 30. august, 2017
Udstillingen er åben hver dag fra klokken 10-16 og der er gratis entré

Læs mere om Kim Grønborg på
www.ktgworks.dk
www.spanien19c.dk
www.sona.yt

Læs mere om Regelbau 411 på
www.regelbau411.dk

Projektet er blandt andet sponsoreret af Hvidbjerg Bank