De oprindelige nætter


SCROLL DOWN

De oprindelige nætter


De nordatlantiske nætter fra firserne


HISTORIE

I firserne var der i Hanstholm 2 flotte fester, der gik under navnet Nordatlantiske Nætter, hvor visionerne var en markant fest på kanten af havet for at fejre det Norrøne fællesskab. Der kom deltagere fra nær og fjern og blandt dem var afdøde forfatter Ebbe Kløvedal Reich, Søren Gerricke, Henrik Boserup, Pierre Dørge Trio, Tukak Teatret, Kunstner Per Cramer og mange flere kulturpersonligheder fra det Nordatlantiske. Sangere, poeter, digtere, kokke. Alt sammen blev til en smeltedigel af kulturelle aktiviteter, som satte sit eget præg og særpræg på Hanstholm, Thy og Nordatlanten. Vi fik svejset båndende sammen til Skotland, Færørerne, Norge, Sverige etc. Her blev serveret fisk i stimer fra havnen, her blev der markeret, at kunsten har en stor plads i det kulturelle landskab - også hvor kunsten til tider kan have svært ved at få synlighed , hvor det at leve og overleve allerførst kommer an på indkomst.

Disse fester var først og fremmest skabt af ildsjælen Thorkild Jacobsen fra Hanstholm, som lagde al sin energi ind i at etablere disse fantastiske kulturbegivenheder.

Festerne danner klangbund for den nye, moderne udgave af Nordatlantiske Nætter 2013. Her drages endnu flere elementer ind i festen. Her skal være fest for alle de 4 elementer. Her skal kunst og natur mødes i en kulturelt clash, hvor der skal være deltagere fra mangfoldige kunstarter, lokale og regionale foreninger og klubber, egnsteatre, musikskoler, folkeskoler.

De mangfoldige kulturer er i spil...

Avisartikel fra ildsjælen Thorkild Jacobsens 70 års fødselsdag.


Skulpturen HAVTYREN fra firserne. Den skulle være sænket i havet, hvilket dog blev anderledes af hensyn til miljøet.

De oprindelige Nordatlantiske Nætter fra firserne


Projektet


Projektet


Om Nordatlantiske Nætter 2013


Ude mod vest - helt derude, hvor Region Nordjyllands faste land støder mod havet, ligger Hanstholm. 
Et knudepunkt for fiskeri og til tider et energisk punkt for kunst. En lidt tynd egn, set med regionsbriller.

Måske netop derfor skal der et tilrængt skulderklap til ryggen af Danmark, for at der kan tynges lidt ned på den vægtstang, der kan løfte mere kunst og kultur op i øjenhøjde med resten af regionen.

Her bor en del ildsjæle i naboskab til vandet, jorden og luften - de 4 elementer!

STEMNINGSBILLEDE

En sensommerdag - en lørdag i august i Hanstholm står 4-5 kunstnere og en masse børn og unge omkring en stor lerskulptur. De sveder, fordi de er ved at lægge hånd på sidste del af værket. En tonstung lerskulptur, der er opbygget over den sidste uges tid, er ved at være færdig og om lidt skal der trækkes et ildfast stof hen over den, hvorefter der fyres op under den kommende skulptur med masser af brænde fra Nationalpark Thy, sponseret af Naturstyrelsen. 

Skulpturen vil over de næste mange timer begynde at blive meget varm, for til sidst at stå som en kæmpe, glødende skulptur, der over det næste døgns tid vil fungere som fixpunkt for alle de andre aktiviteter, der foregår rundt omkring i landskabet.

Ilden sættes til brændet og til tonerne af en færøsk spillemandsduo, en sangerinde fra Orkneyøerne og et rapband fra Danmark spindes en energi - en melodi, der knytter de store nordiske folk sammen.

Mens ilden tager fat og musikken spiller, bliver der nu budt på helstegt, økologisk Galloway okse (opvokset på Agger Tange), der har stået og snurret over ilden i over et døgn samt sprøde, økologiske grøntsager. 

Det hele har været under kyndig forarbejdning af lokale kokke eksempelvis MIchelinstjernekokken Anita Klemensen, som stammer fra Thisted. Anita har sin faste kokkepartner Lars med sig. Det hele skylles ned med Kildevand fra Nationalpark Thy og økologisk øl fra Thisted Bryghus.

Sådan kunne én af de oplevelser, der hører under Nordatlantiske Nætter 2013, beskrives.

OPTAKT

Op til denne sceance, har der i løbet af ugen været en del aktiviteter, med temaet JORD-HIMMEL-ILD-VAND, som er vokset ud af bjerget ved Hanstholm Fyr, skrænten i Hanstholm, havnen, Nationalparken, bunkermuseet - med tråde helt ind til Thisted, til Hanherred, til Midt- og Sydthy. 

Festen er en ny og moderne udgave af et tidligere arrangementer fra 80´erne i Hanstholm kaldet 

“NORDATLANTISKE NÆTTER” og er transformeret fra kun at være for fisken og havet til at være en 

fest for alle elementerne i Thy.

TEMAELEMENTERNE

JORD: Nationalpark Thy er en stor del af den jord, der findes i Thy. Her er der liv i form af dyr og planter. Her kan der hentes næring, her kan der hentes mad, her kan man opleve naturen i sine rene, rå kraft.

HIMMEL: Himmlen spænder hen over de nordiske kontinenter og vi kigger på den samme stjernehimmel. Himlen er vinden, der giver os ren energi, himlen er lyset.

VAND: Vandet er Vesterhavet, Nordsøen, Nordatlanten og Limfjorden. Her hentes fisken, her sejles på hele nordkalotten, her bindes og forbindes de nordiske lande.

ILD: Ilden er næringen, ilden er forarbejdning, ilden er sjæl og den, der til alle tider har været menneskets bedste ven og værste fjende. Ildsjælen kan fortrylle og forbande.

STEDET

Stedet er som udgangspunkt Hanstholm Fyr, med al den saft og kraft, det har stået for gennem årene.

Et fyrtårn, der har ledet folkene på søen i sikker havn. Et udsigtspunkt, et synligt punkt i landskabet.

Kunstner Jørgen Hansen er kendt for sine fantastiske "Firing Sculptures", som han har lavet over hele verden.

Skulpturerne er store keramiske værker, der bygges på det sted hvor det skal stå, når det er færdig. 

Værket tager op til 14 dage at bygge og når det er klar, vil det blive dækket med et ildfast stof og fyret op med tonsvis af brænd, til det står og glæder i natten, som en ildkugle.

Det er et fantastisk skue under opbygningen og et ikke mindre fantastisk værk under brændingen. Når værket er færdigt står det som en flot keramikskulptur i nogle år mens det nedbrydes igen.


Se processen i denne video.Elementerne


Elementerne


De 4 elementer


TEMAELEMENTERNE

JORD: Nationalpark Thy er en stor del af den jord, der findes i Thy. Her er der liv i form af dyr og planter. Her kan der hentes næring, her kan der hentes mad, her kan man opleve naturen i sine rene, rå kraft.

HIMMEL: Himmlen spænder hen over de nordiske kontinenter og vi kigger på den samme stjernehimmel. Himlen er vinden, der giver os ren energi, himlen er lyset.

VAND: Vandet er Vesterhavet, Nordsøen, Nordatlanten og Limfjorden. Her hentes fisken, her sejles på hele nordkalotten, her bindes og forbindes de nordiske lande.

ILD: Ilden er næringen, ilden er forarbejdning, ilden er sjæl og den, der til alle tider har været menneskets bedste ven og værste fjende. Ildsjælen kan fortrylle og forbande.


BurninG Man


BurninG Man


BurninG Man


En anden vigtig inspirationskilde er det amerikanske fænomen BURNIN MAN:

BURNIN MAN

I USA har man en årlig festival kaldet “BURNIN MAN”, der startede som et kunstnerisk projekt. Dogmet var og er, at man hvert år mødes i Nevadas Black Rock Desert og har en festival fuld af alternativ kunst. I starten afbrændte man en kæmpestor træfigur ved festivalens af-slutning, hvilket man stadig gør, i forskellige afskygninger. Festivalen har også som dogme, at der ikke skal være spor at se fra festivalen, når den er overstået. Det betyder, at alt hvad der skal bruges og fortæres, tages med der fra igen, så naturen ikke lider overlast. 

Denne idé kan indtænkes i miniformat i Nordatlantiske Nætter, forstået således, at uanset hvad der opstår, så er rammerne, at alt er intakt og i orden, når projektet er forbi. Naturen har ikke lidt overlast og al affald og forbrug er der styr på. En grøn tanke, der skal gennemføres.

www.burningman.com

Se denne video om BURNIN MAN


Organisatorisk


Organisatorisk


Organisatorisk


Omkring projekt “Nordatlantiske Nætter 2013” skal der opbygges en organisation. Denne organisation skal centreres omkring en styregruppe, der til alle tider kan være centrum i orkanens øje (vinden og luften).

Der skal opbygges et team, hvor der uddelegeres til ansvarlige teamledere, for de områder, der skal dækkes af. Disse teams består af frivillige og foreninger.

Alle der er med, bliver tilknyttet et projektsite på nettet, hvor man orientere sig og der vil desuden være en sms tjeneste, der kan justere indsatsområderne (kendt fra Roskilde Festival), så man ved, at alle har fået besked om opgaver.

Denne sms tjeneste kan også udsende besked til alle andre deltagere i arrangementet (der indsamles så vidt muligt mobilnumre), så der kan holdes et højt informationsniveau og der kan ligeledes gives hurtig information i tilfælde af re-arrangering af events.

SMS tjenste skal være med til at holde sammen på organiseringen


Markedsføring


Markedsføring


Markedsføring


Hele projektet/festen skal dokumenteres og markedsføres. 

DOKUMENTATION

Det vil ske under arrangementet og efterfølgende gennem udvalgte medier. Der vil blive oprettet et pressekorps, som varetager formidlingen til diverse medier og undervejs vil der blive anvendt foto og video til at formidle projektet.

WEB

Derfor vil der blive oprettet et website til formålet, hvor alle kan følge med og være orienteret, både før, under og efter arrangementet. Se eksempel på www.aalab.dk, som er formidling af kunstprojekt med aktører som KUNSTEN, UTZON CENTER, BMMK og KULTURAFTALE NORDJYLLAND.

SOCIALE MEDIER

Sociale medier som Facebook og eventuelt Twitter tages i brug for at holde denne event “In top of mind”.

PR

Der vil blive inviteret til pressemøder og udarbejdet pressemeddelelser løbende, som udsendes til relevante medier.

NYHEDSMAIL

Der etableres udsendelse af elektroniske nyhedsmails, som udformes professionelt, for dermed at være sikker på at ramme med den rigtige vinkel. Disse mails vil blive udsendt gennem et program for dette, så vi kan trace, optimere og udtrække statistik.

LØBESEDLER/PLAKATER

Der udarbejdes relevante løbesedler og plakater i det omfang, der er brug for det i markedsføringen.

BOG

Når projektet er forbi, vil der blive søgt penge hjem til at udgive hele projektet i bogform, så der også findes printet dokumentaton. Dette kan også skabe økonomi i form af salg af bog. 

Her henvises til projektet “Thy til sanserne”, hvor der blev udgivet en bog i 2011. Denne bog er nu solgt i 3.600 exemplarer og sælger stadig. Der er fx. solgt 300 denne jul. www.thytilsanserne.dk

Bogen er udarbejdet gennem delvis tilskud fra LAG og delvis egenfinansiering.

Den udarbejdede bog vil være et godt brandingværktøj for kommunen og i det hele taget for projektet.


Video


Video


Video der skal orientere og inspirere


2013 video

Tema og steder for festen

Mød Hanstholms miljø og hvem der husker hvad? 

Friskoleleder og politikeren udtaler sig om projektet

Håndværkeren på havnen


Nordatlantiske nætter 1988

De oprindelige Nordatlantiske Nætter 1988

 

Pressefotos


Pressefotos


Pressefotos


Pressefotos i forbindelse med NORDATLANTISKE NÆTTER 2013. Disse fotos downloades ved at klikke på det ønskede, hvorefter det begynder at downloade. Ved anvendelse i offentlige medier, angives oprindelse.

Jørgen Hansen - Firing Sculpture


Jørgen Hansen - Firing Sculpture 


Kunstner Ann Mai Lunde Røge - Chalk Performance


Hanstholm Fyr og Nationalpark Thy


Thorkild Jacobsen - ildsjæl ved Nordatlantiske Nætter 1988


Nationalpark Thys logo. Aftale om anvendelse er afklaret med NPT


Jens Thordal-Christensen - 5 Transformations


Hanstholm Fyr hovedbygning


Hanstholm Fyr - Redningshuset - udstillings- og performancerum


Nationalpark Thy - ild


Katedral i bunkeren ved Hanstholm Kunstbygning


Kunstbunkeren ved Hanstholm Kunstbygning er et billede i sig selv


Jens Thordal-Christensen - 5 Transformations


Hanstholm Fyr - toppen - luft


Hanstholm Fyr - linserne på fyret


Nationalpark Thy - hedeafbrænding


Havtyren fra Nordatlantiske Nætter 1988


Stederne


Stederne


Stederne


NORDATLANTISKE NÆTTER 2013 holder først og fremmest til Hanstholm. Det er her det oprindelige projekt blev støbt og det er her, der er nærhed til de 4 elementer.

Det er optimalt, at projektet kan holde til på Hanstholm Fy, fordi det ligger fantastisk midt i det hele og kan rumme rigtig mange aktiviteter gennem den festuge, der er planlagt, inklusive overnattende kunstnere.

Hanstholm Fyr


Program


Program


Festens program


Lige nu står alle muligheder åbne og nedenstående er et muligt program til en festug

MANDAG

Med start en mandag aften, hvor festens bavn tændes langs kysten fra Klitmøller over Hanstholm til Vigsø, er der slået an til, at kysten bliver lysets kyst, som inviterer landene omkring Danmark til fest. 

Deltagere fra Skotland, Færøerne, Norge og Sverige skal stige i land på stranden fra både. Norden lander i Hanstholm og festen starter med at den synges ind af solister og kor. Vi har fat i 4 elementer fra starten.

TIRSDAG

Tirsdag sættes en ny kunstart på dagsordenen, hvor det fx. kan være teatret, der finder alternative arenaer rundt omkring i landskabet. Der performes i bunkermuseet, der performes i Hanstholm Fyrs Maskinhal, der performes i Asylcenteret sammen med asylansøgerne. De forskellige performances skal tage udspring i de 4 elementer.

ONSDAG

Onsdag aften er vi i gang igen og det er måske her ilden, i form af den store lerskulptur, tager sin be-gyndelse efter at skoleklasser eller ungdomsskoler har fundet frem til en egnet model sammen med en eller flere kunstnere. Landskabet får sin nye kunst - børn, unge og kunstnere dækker landskabet op til festen for Nordatlanten med sprudlende Landart.

TORSDAG

Torsdag er den første aften, hvor man kan se paraglidere på himlen, windskatere på havnen,  surfere på havet, et hav af fjernstyrede modelfly fra skrænten med LED lys i næsen etc. På skrænten  langs havnen står klassiske musikere, der tager en ouverture frem, hvor der bliver brug for 100 jægere, der kan skyde deres halggeværer af i musisk orden med musikken. På havnen står der 100 motorcykler fra den lokale MC klub og brummer og gasser op som bassen i musikken.

FREDAG

Fredag har vi seancen med den brændende skulptur, der antændes og lyser op indtil lørdag. Denne nat er den store fest. Her skal være musik, teater, kunst, sang, mad og alt hvad der hører til en fest. Fakkeloptog og symbolske  handlinger i forhold til de 4 elementer. Også denne aften vil årets statuette til uddeling af ildsjælsprisen tage form. En bronzestatuette bliver støbt i regnen af gløder. Denne dag vil også være en af dem med overflod af fødevarer fra Thy.

LØRDAG

Lørdagen fortsætter med samme aktiviteter, hvor der vil være musik, spisning, teater, deltagelse i forskellige sportsgrene og her kulminerer festen med en uddeling af ildsjælsprisen “Thorkild” som en hyldest til den oprindelige ophavsmand til Nordatlantiske Nætter og den uddeles af Thorkild selv i det omfang, det er muligt.

SØNDAG

Oprydning og afvikling og overdragelse af hele området tilbage til byen og naturen.

Under hele arrangementet er der kunstudstillinger, poesioplæsning og i det omfang det er muligt, vil der være præsentation af skriveværksteder på lokale skoler, lige som de også kan være hjælpere til medie- og pressearbejdet.


Idékatalog


Idékatalog


Idékatalog til Nordatlantiske Nætter 2013


Følgende er et idékatalog til aktiviteter: 

SVEJESEHIMLEN: På himlen har vi stjernetegnene - på havnen har vi en flok svejsere med deres svej-seapparater. På et tidspunkt under festen, skal der tændes en stjernehimmel af svejsegnister rundt omkring på havnen. Denne sceance afsluttes med at alle kuttere i Hanstholm Havn tuder i 1 minut.

NATKONCERT: Der afholdes rockkoncert om natten ved den nye møllepark for testmøller i Østerild. Alternativt ved andre møller som fx. i Folkecenteret for vedvarende Energi i Sydthy. Vi hylder møllerne, der dag og nat skaber energi til alle os i Thy.

FRA MIN JORD TIL DIN JORD: Med asylcenteret i Hanstholm og måske Børnecenteret i VESTERVIG (opholdssted for asylsøgende afganske drenge uden voksen ledsager) gennemføres et udsmyknings-projekt, som kan foregå både udendørs og indendørs. Indvielsen sker med ledsagelse af musikere fra de respektive lande. Alternativt med nordiske musikere i samspil.

VINDHARPER: Sammen med skoleklasser bygges der vindharper på udvalgte steder med vind, rundt omkring i Thy.

MAD MED HIMMELVENDTE ØJNE: Sammen med Thisted Museum skal der laves arrangementer med prøvespisning fra den nye bog om egnsretter. Vi får egnskokke til at forestå tilberedningen. Her kan man blandt andet prøve den velsmagende Thybo ost.

VILDT - VILDERE: Vi skal selvfølgelig også smage jægervildt tilberedt rigtigt vildt over bål i store sorte gryder og på spid. Vi får jagtforeninger til at levere rigtig god vildt til tonerne af et stort mandskor, der sammen med solist Cathrine Lervig synger for naturen. Nature singing Nature.

JORDEN OG LYSET I NATTEN: Hanstholm Fyr udsender lys i bundter af 3 stråler og ved at placere spejle rundt omkring i landskabet kan disse stråler kastes videre på udvalgte spos. Kunstværker, bygninger, landskab. Lyskunst der strejfer om i mørket.

ILDSJÆLSPRISEN: Uddeling af en pris til en ildsjæl i Thisted Kommune, der har betydet noget for kunsten og kulturen. Her er tale om en ildsjælsspire eller en ildsjæl, der ikke nødvendigvis er kendt eller inde i kendte netværk. Meningen er at stimulere ildsjæle ved at gøre opmærksom på, at det kan betale sig og at det anerkendes at være ildsjæl. Selve prisen kan fx. være en bronzestatuette fremstillet under ugens fest, som en del af elementet ILD.

KIRKETID I NATUREN: Gudstjeneste i den fri natur. Vi får hjælp fra en eller flere præster til at få kontakt med himlen. Både den over os og den inden i os.

GÅMEDITATION: En vejleder fra et meditationscenter foretager gåmeditation i naturen, så deltagerne kommer i kontakt med elementerne.

MAD: Fisken er en af de vigtigste fødevarer i Thy og vil blive tilberedt i alle afskygninger af gode kokke. Vandet og jordens salt. Den økologiske fødevareproduktion er i højsædet i Thy og skal repræsentere jordens overflod. Økologi og oprindelighed.

SAND ART: PÅ stranden, i sandet laver flere kunstnere SAND ART, som er skulpturelle former, der enten rives i sandet eller formes som sdanskulpturer.

Inspiration til Sand Art. Her er det på stranden ved Brighton, hvor en kunstner arbejder på et stort område,